Historien om Varna

UDFLUGT TIL VARNA 
I 1896 solgte Marselisborgs Gods dele af deres jorder til Aarhus kommune, arealerne skulle indgå i en ny byplanlægning hvor rekreation og turisme var en del af planen. Man ønskede at udnytte den smukke kyst og skovens placering omkring byen. 

Der blev allerede på dette tidspunkt etableret en båd bro hvorfra man fra Aarhus havn kunne tage med dampbådene på udflugt til Varna. 

“SMUK UDSIGT” 
På dette tidspunkt lå der kun den gamle mølle “Varnamøllen” på stedet. Man formoder at den seneste baron, på Marlisborg Gods, Christian A. Gersdorff er ophavsmanden til navnet “Varna”. 

Han havde tjent i den russiske zar og opholdt sig i Bulgarien ved Sortehavskysten, hvor byen Varna netop er placeret. 

Ordet Varna er bulgarsk og betyder “smuk udsigt”, hvilket også passer på beskrivelsen, idet havnebyen Varna siges at have samme smukke geografiske placering ved vandet som Århus. 

Det var nu oplagt, med de mange udflugter til stedet samt det faktum at verdensudstillingen stod for døren, at man planlagde byggeriet af et traktørsted/restaurant. 

VARNA PAVILLIONEN 
Varna er tegnet af arkitekten Eggert C. Achen og blev opført i 1908, projektet var blevet omdrejningspunkt for en politisk debat omkring hvordan en sådan bygning skulle udformes. Der havde været op til flere projekter, arkitektkonkurrence og diverse byrådsbeslutninger, men trods stor kritik og diskussion blev det vedtaget at bygge Eggert C. Achens Varna.  Da Varna åbnede den 18. maj i 1909 i forbindelse med Landsudstillingen i Aarhus blev arkitekturen alligevel betegnet som en af de smukkeste skovrestauranter i Norden. 

VARNAS STORHED 
Varna blev fra start drevet stabilt af forpagter S.P.Nielsen og sidenhen afløst af sin medarbejder Adolf Kragh Hansen indtil til 2. verdenskrig (1942). 

Huset var rammen om legendariske kæmpefester, soireer, litteraturaftener, koncerter og ildregattaer, hvor op imod 20.000 mennesker har været samlet i skovene.Der har været sang- og dansekonkurrencer, fyrværkeri, diskotek og natklub og ikke mindst restaurant. 

Et leben af folkekære helte som skuespiller Poul Reumert, musiker Gustav Winckler og lyriker Emil Bønnelycke har gennem tiderne underholdt og begejstret palæets gæster. 

Eksotiske maskeballer og store karnevaler gjorde i mellemkrigstiden Varna til tidens mest eftertragtede og festligste adresse. 

FOLKELIG RESTAURANT MED KVALITET
Krigen satte sine spor på Varna der efter krigen gennemgik en tumult periode men forskellige forsøg på at genvinde sin status. Det lykkedes først rigtig at få Varna på rette køl igen i 1964 da Helge Hansen overtog forpagtningen og etablerede “det ny Varna” han drev stedet med stor succes som folkelig restaurant med kvalitet.

I 1970 solgte Aarhus kommune efter lang tids overvejelse Varna. Køberen var Odd Fellow logen der planlagde en større indvendig ombygning af stedet.

Til denne forvandling valgte man ingen mindre end tidens “enfant terrible” nemlig Verner Panton.

VERNER PÅ VARNA
Restauranten åbnede på ny den 1. Maj 1971 igen med Helge Hansen som forpagter. Den var et klart udtryk for de markante ændringer der lå i tiden, det var fest og farver, nye måder at betragte rummet, lyset og måden at indrette sig på. Det var på mange måder et introvert univers skabt uden sammenhæng til den smukke placering, men folk var vilde og stedet oversteg alle forventninger. Dog varede succesen kun i 5 år og man ønskede igen at Varna skulle ombygges i mere elegant stil.

VARNA SOM SELVSKABSFORRETNING
Varna blev fra 1976 til 2010 udelukkende drevet som et selskabssted af forskellige forpagtere (Leif Skiver, Finn Enevoldsen, Rene Knudsen) dog til tider så anonymt at stedet for mange var glemt som den perle stedet nu engang er.

RESTAURANT VARNA GENÅBNES
Palle Enevoldsen og Patrick Eriksen driver i dag Varna som selskabssted men har til manges glæde også genåbnet restauranten for første gang i 35 år. Ved forpagtningsskiftet i 2010 blev hele huset renoveret indvendigt.

Se vores arrangementer

Nyhedsbrev

Hold dig opdateret om arrangementer og andre begivenheder, når du tilmelder dig vores nyhedsbrev